ßßß Cookit - przepis na Dorsz smażony w panierce

Dorsz smażony w panierce

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
dorsz 1 kilogramów
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawa do ryb 1 porcja
bułka tarta według uznania
jajka 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Dorsza sprawiamy, usuwamy błonę jamy brzusznej i dokładnie płuczemy. Odfiletowujemy, starannie zdejmując skórę i usuwając ości.
Filety kroimy na niewielkie porcje, posypujemy przyprawą do ryb, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny.
po kolei panierujemy filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce i od razu kładziemy na mocno rozgrzany olej. Ogień nie powinien być zbyt duży, by panierka się nie spaliła. Filety smażymy najpierw z jednej, a później z drugiej strony na złocisty kolor.
Uwagi:
Rybę można podać na ciepło z ziemniakami i surówką z kapusty. Filety możemy udekorować cienkimi plasterkami cytryny.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8371/Dorsz-smazony-w-panierce