Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
dorsz 1 kilogramów
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawa do ryb 1 porcja
bułka tarta według uznania
jajka 1 sztuk
cytryna 1 sztukWykonanie:
Dorsza sprawiamy, usuwamy błonę jamy brzusznej i dokładnie płuczemy. Odfiletowujemy, starannie zdejmując skórę i usuwając ości.Filety kroimy na niewielkie porcje, posypujemy przyprawą do ryb, ewentualnie solimy i
pieprzymy do smaku. Skrapiamy
sokiem z cytryny.po kolei panierujemy filety najpierw w roztrzepanym
jajku, a następnie w
tartej bułce i od razu kładziemy na mocno rozgrzany
olej. Ogień nie powinien być zbyt duży, by panierka się nie spaliła. Filety smażymy najpierw z jednej, a później z drugiej strony na złocisty kolor.Uwagi:
Rybę można podać na ciepło z
ziemniakami i surówką z
kapusty. Filety możemy udekorować cienkimi plasterkami
cytryny.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: