ßßß Cookit - przepis na Dorsz na masełku

Dorsz na masełku

nazwa

Wykonanie

Składniki :
2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku)
1/2 cytryny
3 jajka
pieprz
sól
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i rozpływa się w ustach!
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/dorsz-na-maseku.html