Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
mleko zsiadłe 0,5 szklanek
sól według uznania
olej według uznania
grzyby 400 gramów
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce
masła, doprawić
pieprzem i
solą.Ciasto:
mąkę wymieszać ze stopionym
masłem(100g), z
żółtkami i
zsiadłym mlekiem, posolić. Powinno
mieć gęstość
śmietany. Jednolite ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z
białek i ostrożnie wymieszać.Na małej patelni rozgrzać
olej i wlewać po chochelce ciasta, rozprowadzać po dnie. Gdy spód się zetnie, równomiernie posypywać wierzch usmażonymi
grzybami, po 1-2 min odwrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 min na niedużym ogniu. Usmażone bliny układać w stosik.Uwagi:
Grzyby:
pieczarki, boczniaki lub leśne.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29pycha, cos na kolacjeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: