Wykonanie
Jedna z najbardziej uniwersalnych sałatek, wszystkie składniki całą zimę są dostępne w Polsce, dlatego też cieszy się ona wielką popularnością. Jest ona bardzo lubiana, a
młody szpinak można zastąpić świeżą
rukolą, która nadaje
sałatce lekko
orzechowy smak.Składniki:4 szklanki młodego
szpinaku2 garści czerwonych
winogron1 szklanka
orzechów włoskich50 gram gorgonzoliSkładniki na sos ( 1/2 szklanki):1/8 szklanki
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki posiekanego
czosnku1/3 szklanki
oliwysól,
pieprzPrzygotowanie:wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy
winogrona dzielimy na połówki,
orzechy kroimy na średnie kawałki,
ser kroimy na małą kostkęwszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej salaterce