ßßß Cookit - przepis na Sałatka na Tu bi-szwat

Sałatka na Tu bi-szwat

nazwa

Wykonanie

Sałatka przygotowana na święto Tu bi-szwat – dzieło pracy wspólnej.
Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez JCC w Krakowie a poświęconych kuchni żydowskiej. Przygotowywaliśmy potrawy na święto Tu bi-szwat czyli dzień wyznaczający koniec zimy i rozpoczynający okres pory deszczowej w Izraelu – bardzo ciekawe doświadczenie a potrawy jeszcze smaczniejsze. Kuchnia żydowska do tej pory kojarzyła mi się z tradycyjnymi daniami typu czulent, cymes, pascha… Łatwo ulegamy stereotypom. Tym razem przygotowywaliśmy tartę z figami, kuskus z daktylami, kawior z bakłażanów oraz sałatkę z młodego szpinaku i winogron – na zdjęciu w dwóch wersjach mieszanej i „eleganckiej”
Sałatka z młodego szpinaku i winogron
Składniki
młody szpinak – 4 szklanki,
winogrona czerwone- 2 kiście,
orzechy włoskie- 1 szklanka,
ser typu gorgonzola – 50 g,
ocet balsamiczny – ¼ szklanki,
miód – 2 łyżeczki,
czosnek posiekany – 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek – ¾ szklanki,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Winogrona oraz szpinak umyć i osuszyć. Winogrona przekroić na połówki. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę.
Przygotować sos – posiekany czosnek wymieszać z ciemnym octem balsamicznym, oliwą oraz miodem. Doprawić solą.
Ułożyć w misce szpinak, winogrona, ser, orzechy i zalać przygotowanym sosem – doprawić do smaku a przed podaniem przemieszać sałatkę – lub nie wedle uznania.
Polecam bardzo smaczna sałatka, na moim stole zagości pewnie jeszcze nie raz.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/salatka-na-tu-bi-szwat