ßßß
Sałatka przygotowana na święto Tu bi-szwat – dzieło pracy wspólnej.Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez JCC w Krakowie a poświęconych kuchni żydowskiej. Przygotowywaliśmy potrawy na święto Tu bi-szwat czyli dzień wyznaczający koniec zimy i rozpoczynający okres pory deszczowej w Izraelu – bardzo ciekawe doświadczenie a potrawy jeszcze smaczniejsze. Kuchnia żydowska do tej pory kojarzyła mi się z tradycyjnymi daniami typu czulent, cymes, pascha… Łatwo ulegamy stereotypom. Tym razem przygotowywaliśmy tartę z figami, kuskus z daktylami, kawior z bakłażanów oraz sałatkę z młodego szpinaku i winogron – na zdjęciu w dwóch wersjach mieszanej i „eleganckiej”Sałatka z młodego szpinaku i winogronSkładnikimłody szpinak – 4 szklanki,winogrona czerwone- 2 kiście,orzechy włoskie- 1 szklanka,ser typu gorgonzola – 50 g,ocet balsamiczny – ¼ szklanki,miód – 2 łyżeczki,czosnek posiekany – 1 łyżeczka,oliwa z oliwek – ¾ szklanki,sól do smaku,pieprz do smaku.Przygotowanie:Winogrona oraz szpinak umyć i osuszyć. Winogrona przekroić na połówki. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę.Przygotować sos – posiekany czosnek wymieszać z ciemnym octem balsamicznym, oliwą oraz miodem. Doprawić solą.Ułożyć w misce szpinak, winogrona, ser, orzechy i zalać przygotowanym sosem – doprawić do smaku a przed podaniem przemieszać sałatkę – lub nie wedle uznania.Polecam bardzo smaczna sałatka, na moim stole zagości pewnie jeszcze nie raz.