Wykonanie
Sałatka przygotowana na święto Tu bi-szwat – dzieło pracy wspólnej.Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez JCC w
Krakowie a poświęconych kuchni żydowskiej. Przygotowywaliśmy potrawy na święto Tu bi-szwat czyli dzień wyznaczający koniec zimy i rozpoczynający okres
pory deszczowej w Izraelu – bardzo ciekawe doświadczenie a potrawy jeszcze smaczniejsze. Kuchnia żydowska do tej
pory kojarzyła mi się z tradycyjnymi daniami typu czulent, cymes, pascha… Łatwo ulegamy stereotypom. Tym razem przygotowywaliśmy tartę z
figami,
kuskus z
daktylami,
kawior z
bakłażanów oraz
sałatkę z młodego
szpinaku i
winogron – na zdjęciu w dwóch wersjach mieszanej i „eleganckiej”
Sałatka z młodego
szpinaku i
winogronSkładniki
młody szpinak – 4 szklanki,
winogrona czerwone- 2 kiście,
orzechy włoskie- 1 szklanka,
ser typu gorgonzola – 50 g,
ocet balsamiczny – ¼ szklanki,
miód – 2 łyżeczki,
czosnek posiekany – 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek – ¾ szklanki,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Winogrona oraz
szpinak umyć i osuszyć.
Winogrona przekroić na połówki.
Orzechy włoskie drobno posiekać.
Ser pokroić w kostkę.Przygotować sos – posiekany
czosnek wymieszać z ciemnym
octem balsamicznym,
oliwą oraz
miodem. Doprawić
solą.Ułożyć w misce
szpinak,
winogrona,
ser,
orzechy i zalać przygotowanym sosem – doprawić do smaku a przed podaniem przemieszać
sałatkę – lub nie wedle uznania.Polecam bardzo smaczna
sałatka, na moim
stole zagości pewnie jeszcze nie raz.