Wykonanie
Jowita w kuchni:Jak w każdej rodzinie, co roku przed świętami jest dylemat: jakie ciasta pieczemy na święta?Wszyscy w mojej rodzinie jesteśmy fanami tradycyjnych potraw świątecznych, tylko każdy ma swoje ulubione potrawy, a święta to czas spełnianych życzeń, więc nie każdy będzie szczęśliwy/zadowolony w tak ważnej sprawie. Na życzenie mojej córki postanowiliśmy upiec sernik. W moim segregatorze jest ok. 10 przepisów na sernik, w książkach kucharskich jest jeszcze ok. 20, a internet
daje jeszcze więcej możliwości. Sernik miał być tradycyjny tzn. pieczony, ale bez
spodu, którego wyjątkowo w serniku nie lubimy. Zaczęłam szukać przepisu po znajomych mi blogach - przepisy na blogach dają możliwość dialogu z autorem/wykonawcą przepisu, zawsze możemy dopytać się o szczegóły, które są niezmiernie ważne, zwłaszcza dla niedoświadczonej kulinarnie osoby.Trzymając
przyprawę Kamisa do serników szukałam w zawiłościach znalezionych przepisów tego jednego jedynego, gdy wzrok mój zatrzymał się na opakowaniu tej
przyprawy, na którym był bardzo prosty przepis na sernik. Stwierdziłam, że to nie przypadek, i że stawiam na prostotę i szybkość upieczenia sernika i postanowiłam się z tym przepisem zmierzyć.Sernik upiekła Jowita – moja córka, przepis został zmodyfikowany – nie upiekła ciasta (
spodu) i sernik został polany polewą
cynamono-
pomarańczową. Sernik jest tradycyjny taki, jak pamiętam z dzieciństwa, upieczony na prawdziwym
twarogu, a nie deser
serowy. Jowita piecze, a koty smacznie śpią :)Składniki do masy serowej:1kg
twarogu sernikowego mielonego( Jowita zmieliła 4
razy, a właściwie przecisnęła przez praskę, użyła
sera półtłustego)6 jaj3 łyżki
maki ziemniaczanej50g
rodzynek220g
cukrumasło do wysmarowania formyKamis –
przyprawa do sernika I mas
serowychWykonanie:·
Żółtka utrzeć z
cukrem i
przyprawą, dodać
ser i dokładnie wymieszać.· Z
białek ubić pianę.· W dużym garnku zmieszać: mase serowa, pianę,
mąkę ziemniaczaną,
bakalie· Ręką, nabierając od
spodu, dokładnie wymieszać.· Przełożyć do wysmarowanej
masłem formy· Piec z termoobiegiem w temp. 160C ok. 50 min.· Po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki.Polewa
cynamonowo – pomarańczowa:· ½ kostki
masła· 2 czubate łyżeczki
cynamonu· 2
pomarańcze· 2 łyżki
cukru lub więcejWykonanie:· Na tarce ścieram skórkę z wyparzonych
pomarańczy· W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam
masło, dodaję skórki z
pomarańczy - chwilę smażęrazem wszystkie składniki, cały czas mieszam· dodaję
cynamon i
cukier - chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały czas mieszam· Jak masa zaczyna gęstnieć dodaję wyciśnięty sok z dwóch
pomarańczy, cały czas mieszam igotuje na małym ogniu, aż częściowo sok wyparuje i masa zacznie gęstnieć ( 2 minuty)- możnadosłodzić jeśli ktoś uzna , że polewa jest niezbyt słodka (
pomarańcze mogą być kwaśne lubsłodkie, dlatego ilość
cukru to sprawa indywidualna)· Odstawiam garnuszek do ostygnięcia, jeszcze ciepłą masę rozprowadzonym pędzelkiem naostudzony m sernik u, dekoruje wg uznania.Smacznego