Wykonanie
Z okazji Mikołajek pozwalam sobie na podzielenie się przepisami, które wykorzystałam w zeszłym roku z klientami mojej obecnej wtedy firmy. Przepisy każdy lekko zmodyfikował pod siebie, ale głównymi zasadami kierowali się wszyscy. Jeżeli chodzi o święta w wersji lżejszej, nie chodzi tutaj o niesmaczne czy mdłe posiłki, ale chodzi o kilka zwykłych reguł i zamiany paru produktów na inne, aby uzyskać możliwe jak najbardziej podobny smak, ale mniejszą kaloryczność :)Zapraszam również do odwiedzin bloga koleżanki Karoliny równie zaangażowanej w zdrową kuchnię, gdzie znajdziecie kolejne porady dot. zdrowszych świąt.1. Barszcz czerwony z uszkami/krem z
buraczkówUgotuj barszcz czerwony z prawdziwych
buraków. Zaoszczędzisz na konserwantach z zup w proszku, zbędnej ilości
soli oraz tłuszczu i o dziwo-
cukru, który dodawany jest do prawie wszystkich gotowych koncentratów barszczu.Zamiast
mięsnej bazy pod zupę (jak rosół) zastosuj nowoczesny przepis i zrób zupę na samych warzywach. Będzie dużo mniej kaloryczna i lżej strawna. Kup
marchew,
pietruszkę i
pora- zupa będzie smaczniejsza i dużo zdrowsza.Spróbowałaś/łeś robić zupę krem z buraków? Jeżeli dobrze ją doprawisz będzie smakować lepiej niż barszcz, a żołądek podziękuje Ci później za to, że nie będzie musiał uporać się z nadwyżką tłuszczu.Uszka do barszczu dodaj do zupy po prostu ugotowane, a nie zasmażane wcześniej, a oszczędzisz sporo na kaloryczności.Posyp zupę
majerankiem- nie oszczędzaj go, bo przyczynia się bezpośrednio do trawienia całej zupy, włącznie z uszkami.Nadzienie do uszek przygotuj sam/a- nie powinno tam zabraknąć przypraw, natomiast oszczędź smażenia
cebuli tylko dodaj
suszonych grzybów,bo wigilia wyjdzie Ci
bokiem- dosłownie.Do przygotowania kremu z
buraków potrzebujecie:
buraki 4szt
włoszczyznaliście laurowe 2szt
sok z cytryny,
pieprz białySól,ząbki
czosnku 2sztmiód/syrop z agawy do smakuW garnku gotujemy
wodę, a
włoszczyznę i
buraki kroimy na b.drobno lub trzemy na tarce. Wrzucamy do
wody i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liście, dodajemy
sok z cytryny do smaku ,
miód do przełamania kwaskowości i
pieprz biały dla ostrości. Blendujemy i zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty
czosnek.2. Pierogi z
grzybami i/lub
kapustąNic tak nie pomaga w trawieniu
kapusty jak
kminek, więc przygotowując tak ciężkie danie, nie zapomnij go dodać a polepszysz bardzo jego trawienie. Nie oszczędzaj również na liściach laurowych i
zielu angielskim.Gdy dusisz
kapustę nie dodawaj
oleju- śmiało udusisz
kapustę na wodzie w
przyprawami.Do pierogów z farszem potrzebujecie:300g
mąki zwykłej200g
mąki razowej/żytniej100g
otrąb np żytnich1
jajkoszczypta
soliwoda ok szklanka
kapusta kiszona ok 1kg
grzyby suszone szklanka
cebula mała
ziele angielskiekminekMąki mieszacie ze sobą i odrobiną
soli oraz
otrębami i robicie tradycyjnie- kopiec a na środek jajeczko.
Potem letnia
wode i całość należy wygnieść.Wałkujecie i wycinacie
okregi np szklanką.Do przygotowania farszu trzeba namoczyć wcześniej
grzyby w wodzie , odsączyć i je pokroić na drobniutko.
Cebulkę podduszamy na wodzie z odrobiną
soli,a
potem dodać do odsączonych
grzybów. Gotujemy je do miękkości razem z
cebulką i najlepiej z
zielem angielskim i doprawiamy do smaku, na przykład
pieprzem. Nabieramy farsz łyżką i nakładamy na kółeczka z ciasta, sklejamy i wrzucamy do wrzącej
wody. Po wyjęciu nie polewamy tłuszczykiem, a na przykład odrobiną
oliwy z
bazylią i w towarzystwie
pomidorka.3. Makowiec/biszkopt makowy
Ciasto drożdżowe samo w sobie jest ciężkie, więc można zastąpić je
biszkoptem i sprawić, że ciasto będzie lekkie jak chmurka. Skup się na nadzieniu- prawdziwy makowiec to
mak z dodatkiem ciasta, ale
czemu nie wzbogacić go lekko siemieniem lnianym?Zamiast dodawać szklanki
cukru do
maku , zastąp go
miodem lub
stewią, a mniej go użyjesz i będzie on mniej kaloryczny i tuczący.Bądź otwarty/a na nowe smaki i zrezygnuj z dodawania garściami do
maku rodzynek, zastąp co najmniej połowę
rodzynek suszonymi śliwkami- wspomagają trawienie i są dużo mniej kaloryczne niż słodkie
rodzynki.
Makowe ciasto może śmiało obejść się bez lukrowej polewy- nie dodawaj do makowca kolejnej porcji tłuszczu i
cukru.Do zrobienia
biszkoptu z
makiem, potrzebujecie4
jajkastewia zamiennik
cukru lub
miód lub
syrop a agawy
mak 50g
mąka 50g
orzechy włoskie garść potłuczonych
siemię lniane 30g500 g
owoców z kompotu,
gruszki,
ananas lub mrożone
galaretka owocowa (?)
daktyleOrzechy posiekać,
mak razem z siemieniem namoczyć, poczekać aż zmiękną i zmielić w maszynce.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić piankę, dodać słodzik, a
potem delikatnie dodać
żółtka,
mąkę,
mak z siemieniem i
orzechy. Wymieszać delikatnie i wylać do tortownicy,którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Udekorować górę ciasta pokrojonymi
daktylami i posypać dodatkowo
makiem. Na wierzch można wylać dodatkowo
galaretkę owocową lub ewentualnie
lukier, ale ja nie polecam lukru :)4. PiernikPiernik powinien być
ciastem aromatycznym, pachnącym
przyprawami korzennymi, więc skup się na
imbirze i
cynamonie, które dzięki swoim właściwościom wspomagają trawienie.Nie rób piernika nadziewanego kremem czy
konfiturą. Aby zrobić takie nadzienie dodasz zbędny tłuszcz i
cukier, a to pogorszy tylko sprawę. Zamiast słodkich
owoców ze słoika, dodaj
bakalii, co sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne, a możesz przy okazji zaoszczędzić na cukrze, bo
bakalie nadadzą piernikowi słodkawego posmaku.Zamieniając chociaż część
mąki na razową, lub dodając
otrębów do ciasta, sprawisz, że trawić się on będzie znacznie dłużej i poczujesz się po nim syty jak po posiłku.Piernik można polać polewą z gorzkiego
kakao zamiast topić słodką
czekoladę czy oblewać go lukrem z tłuszczu i
białego cukru. Antyoksydanty z
kakao wspomogą pracę żołądka, wątroby i nie tylko.Przepisy na piernik i pierniczki mojego wydania znajdziecie tutaj i tutaj, zapraszam.5. SernikSerniki są różne, ale najcięższy z nich to ten na bazie
masła i tłustego
twarogu. Jeżeli chcesz upiec sernik "królewski", zamiast tłustego
twarogu użyj tego chudego i p ostaraj się przemycić jak najwięcej błonnika do ciasta, zamieniając procent
mąki pszennej, tą razową. Jeżeli to Cię nie przekonuje, dodaj do sernika kilku pokrojonych, suszonych
śliwek, a pomogą one w trawieniu bomby kalorycznej.Możesz zrezygnować ze standardowego przepisu i kruche ciasto sernika, w którym znajduje się dużo tłuszczu, zastąpić pokruszonymi
ciastkami owsianymi, które mają błonnik i są mniej kaloryczne lub zupełnie zaszaleć i wypróbować masy z mielonych
daktyli.Zamiast piec tłusty sernik z
twarogu, użyj prostego sposobu i zamień
ser na
tofu, a jeżeli go nie lubisz, użyj pół
sera twarogowego i pół homogenizowanego- będzie lżej.Sernik na zimno jest szybszy i mniej kaloryczny, więc może spróbuj?Nie używaj polewy z tłuszczu i
cukru, ale zrób szybką
galaretkę i zatop w niej
owoce- różnica smaku i kaloryczności-ogromna!Uważaj na
cukier i dodaj go mniej- podziel porcję
cukru na pół i zamiast na przykład szklanki
cukru- daj pół+ garść
rodzynek. Możesz też użyć słodzika (
stewia) lub
syropu z agawy, które mają dużo niższy indeks glikemiczny i są mniej kaloryczne.Zamiast
masła użyjcie
tłuszczu roślinnego, a pozbawicie się tłuszcz ów trans (rakotwórczych) i nie używajcie
jajek, a chole sterol będzie w n ormie i kcal mniej :)Do przygotowania sernika dietetycznego wegańskiego, potrzebujesz:
Daktyle 200g
śliwki suszone(bez
cukru i siarki) 100g
orzechy włoskie lub
migdały 200g
tofu kostka miękkiego
mleko kokosowe light ok pół małej puszki- kilka łyżek
bananwiórki kokosowe szklankasłodzik lub
miód lub
syrop z agawy- nie więcej niż łyżkiagar/galaretka- według opakowaniaNajpierw trzeba zrobić "spód" do sernika- w tym celu moczymy
śliwki i
daktyle (lepiej je wcześniej przepłukać) w gorącej wodzie i zostawiamy na jakieś 30min.
Orzechy mielimy w młynku do
kawy a
potem mieszamy wszystko razem, tylko odsączcie nadmiar
wody wcześniej! Mieszajcie masę i dorzućcie ok 1/3 szklanki wiórków i zmielcie wszystko na przykład ręcznym blenderem na gładką masę. Wyłóżcie tą masą formę.W czasie gdy na przykład będą się moczyły
daktyle, zróbcie masę. Ok 2 łyżki
mleka zmiksujcie z
bananem,
tofu i
syropem z agawy. Spróbujcie, bo może się okazać, że
banan jest tak słodki, że
syropu dacie naprawdę niewiele :) Do garnka wlejcie 2-3łyżki
mleka kokosowego i do zimnego wlejcie agar/galaretkę. Zagotujcie i dodajcie do tego masy i wymieszajcie.
Galaretka musi być przy rz ądzona "na gęsto" pamiętajcie! Jak do sernika na zimno :) Przecież wiecie jak :) Powinno bardzo lekko zacząć tężeć. Zagotujcie razem i przelejcie na spód. Musi parę godzin tężeć w lodówce i gotowe!Wszystkie powyższe przepisy wyszły
spod mojego "
pióra" i zostały wypróbowane przez moich tamtorocznych klientów oraz lekko przez nich zmodyfikowane. Przy Waszej pomocy możemy modyfikować dalej :) Podajcie pomysły i inspirujcie innych !!!