Wykonanie
Goście, goście!Weekend towarzyski mnie czeka. Kilku znajomych wpada, kilku nawet członków rodziny zagości, o radości, radości, ale co na talerz? :)

W lodówce jakoś za dużo nie ma, czasu też niewiele, za to mecze i grill się szykują!W każdym razie przy garach to ja stać na pewno nie
będę! Nie teraz i nie tu.Co począć? Trzeba się ratować szybkimi i łatwymi potrawami, koreczkami itp.Na szczęście goście mili, pokojowo nastawieni i jedzący w miarę rozsądnie i zdrowo- zielonego się nie boją i to się chwali :)korki, koreczkiMożna by
rzec, że do zrobienia koreczków inspirują mnie korki na ulicach Warszawy :)Aby dotrzeć po odpowiednie składniki do przygotowania dania, a co więcej- aby dotrzeć na miejsce i zjeść owe koreczki, w nie lada korku nastać się trzeba! Ale składniki są, goście się pojawią,więc nie ma co marudzić- zapraszam! Podwijamy rękawki i tworzymy :)Można sobie takie koreczki najpierw zrobić, a
potem podsmażyć na przykład na grillu, lub podać zwyczajnie na "surowo", bo obie wersje mniam!Jeżeli wybieramy wersję surową, fajnie jakby w pobliżu był jakiś sos do pomoczenia ( jeden taki przepis podałam na dole)

Zakręcone korki na słodkawoPotrzebujemy:
Tofu w kostce- może być na surowo, lub wcześniej leciutko podsmażone na
oliwie z dodatkiem
ziół i przypraw, polecam
paprykę słodką i
zioła prowansalskieduuuże
rodzynki lub
żurawinaarbuzik
ogórek świeżyWszystkie składnik kroimy w miarę równo- na kwadraty. Bawimy się w nabijanie na patyczki- kolejność dowolna :) SmacznegoOczywiście składniki można wymieniać, nie koniecznie
tofu wszystkim odpowiada i można użyć na przykład
mozarelli.Korki w standardziePotrzebujemy
Tofu lub kawałka
kurczakaoliwki bez pestek
papryka czerwonacebulaogórek świeżyKroimy wszystko na mniej więcej równe kwadraty.
Oliwki dzielimy wzdłuż na pół, a
cebulę kroimy w grube
pióra. Ja zawsze przekładam
oliwkami każdą warstwę, ale Wy
róbcie jak uważacie. Najlepiej aby
tofu lub
kurczaka wcześniej usmażyć."Jabca" z grilla dla łasuchów

Nie wszyscy moi goście będą pełnoletni i myślę, że małe co nieco jest mile widziane :)Do zrobienia 4ech porcji potrzebujemy:4 jabłuszka25g
rodzynek sułtańskich25g krojonych
orzechów- dowolne, ale lepiej się kroi włoskie :)
syrop z agawy lub
miód4
suszone śliwki lub
morelesok z cytryny- odrobinaNajpierw kroimy na drobno i moczymy
suszone owoce, aby puściły troszkę soku i mieszamy je z
miodem.Z
jabłek wyjmujemy gniazda nasienne, i do środka wkraplamy trochę
soku z cytryny. Jak
bakalie namokną, odcedzamy je i upychamy do środka
jabłek.Tak nadziane
jabłka, zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Na dobrze rozgrzanym grillu, pieczenie potrwa ok 20min.

Warzywne
chipsy na chrupkoPotrzebujemy:
buraki,
ziemniaki,
marchewkiKroimy warzywa w bardzo cieniutkie plasterki ( oczywiście myjemy i obieramy)
Buraki skrapiamy
octem balsamicznym, a
marchewkę posypujemy
imbirem.Nacieramy plastry
ziemniaka olejem do smażenia i
przyprawami- typu
koperek,
majeranekUkładamy na blasze i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200stopni przez ok 20minLepiej sprawdzajcie czy nie przywarły i czy z obu stron się zarumieniają. Najlepiej ustawić piekarnik tak, aby grzał tylko od góry i po upływie 10min przełóżcie je na drugą stronę.Sos do moczenia
chipsów lub koreczków (TAPENADA)100g czarnych
oliwek bez pestek2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystko mielimy/blendujemy/miksujemy na gładką masę i gotoweDziwnie nadziane
awokado 4 porcjePotrzebujemy bardzo dojrzałe 2szt
awokado przekrojone na pół i bez pestkiPotrzebujemy do nadzienia:
twarożek chudysól i
pieprz4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu jabłkowego2 łyżeczki
musztardy dijon2 łyżeczki
miodu lub
syropu z agawy2 małe ząbki
czosnku rozgniecione (
czosnek opcjonalnie)Wszystkie składniki mielimy, blendujemy, miksujemy na gładko.
Awokado przekrojone napełniamy ( w miejsce pestki) przygotowanym farszem. Można dodać
rzodkiewki czy
szczypiorku, a udekorować listkiem
bazylii lub
mięty.Zapraszam do komentarzy i dzielenia się swoimi pomysłami na szybkie przekąski i dania dla przyjaciół, na grilla i nie tylko.