Wykonanie
Jak już pewnie zauważyliście w naszym domu z
mięs króluje niepodzielnie
drób. Wymyślam różne sposoby jego przygotowania i podania, żeby nie było nudno i monotonnie. Grilluję, faszeruję, zapiekam, duszę, smażę, wszystko po to żeby było inaczej niż zwykły kotlet a'la
schabowy. W dużej mierze czerpię inspirację "z głowy" ale tez z książek kucharskich, internetu, zawsze coś zmieniam, odejmuje lub dodaje od siebie. Ten pomysł podsunął mi Michał, znalazł go na portalu z pierwszego tłoczenia (
andzia-35), przepis zmodyfikowałam po swojemu i teraz wam przedstawiam.Racuszki z
kurczaka (porcja na 2 osoby)2
piersi z kurczaka3
jajka4 łyżki
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki
majonezu1 łyżka
keczupu1 łyżka słodkiego sosu
chillisól,
pieprz (ew. inne
przyprawy wg uznania)
Kurczaka kroimy w kostkę o
boku mniej więcej 1-1,5cm. Mieszamy ze sobą
jajka,
majonez,
keczup, sos
chilli,
mąkę i doprawiamy do smaku. Należy tę mieszaninę połączyć z pokrojonym
kurczakiem. Smażymy w formie placuszków na rozgrzanym
oleju - tak jak robimy z racuszkami, na złoto.