Wykonanie
Zupełnie zapomniałam jakie są smaczne. Delikatna
pierś z kurczaka w połączeniu z paskami
kabaczka lub
cukinii, łyżka
majonezu nadaje im kremowy smak. Idealna imprezowa przekąska, lub obiad czy lunch do pracy. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Świetnym dodatkiem będzie
sos czosnkowy. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka 1 szt
kabaczek 1/2 szt
majonez 1 łyżka czubata
jajka 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól pieprz 1/2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Kabaczek- ale można użyć
cukinie, umyć osuszyć i pokroić w bardzo drobne paski, u mnie obieraczka do warzyw z ostrzem julienne.
Kabaczka nie obieram ze skórki. Składniki przełożyć do miski, dodać
jajka,
mąkę ziemniaczaną,
majonez,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek, odrobinę
papryki mielonej słodkiej. Całość dokładnie wymieszać. Niewielkie porcje nakładać na rozgrzany
olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Pierś z kurczaka szybko się usmaży, więc nie ma obawy że będzie placek surowy w środku. Można podać posypane świeżą
pietruszką. Smacznego:)