Wykonanie
Na świąteczny obiad szukałam czegoś innego. Przeszukując internet natknęłam się na te dwa przepisy: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kotleciki-kurzece-5x2 oraz http://jestsmak.blogspot.com/2013/09/pieczone-ziemniaki.html . Pomyślałam, że łącząc je razem
będę miała to czego szukam.
Pierś z kurczaka w cieście2
piersi z kurczaka2
jajka3 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólpieprzsłodka
czerwona parykaostra
czerwona paprykachiliPierś z kurczaka obczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich dokładnie posolić, popieprzyć i posypać słodką
czerwoną papryką wymieszaną z odrobiną ostrej
czerwonej papryki. Z roztrzepanych
jajek,
majonezu,
mąki oraz przeciśniętego przez praskę
czosnku przygotować ciasto. Zanurzyć w nim kawałki
kurczaka. Marynować w lodówce przez ok. 2 godziny. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.
Ziemniaki pieczone10 małych
ziemniakówoliwa z oliweksólpieprzsłodka
czerwona paprykaostra
czerwona paprykaZiemniaki obrać, włożyć do garnka z osoloną, zimną
wodą. Gotować do momentu aż
woda zawrze, następnie odcedzić. Podgotowne
ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić
oliwą, doprawić
solą,
pieprzem i
paprykami. Dokładnie obtoczyć
ziemniaki w przyprawach. Piec w temp. 200°C przez ok. 35-40 min.
Smacznego ;)