Wykonanie
Z ryb w święta mamy
karpia,
łososia i
rybę po grecku
Łososia ze względu na to, że ja
karpia nie tykam odkąd żyję.
Karpia je głównie tata i panuje zasada trzy dni Świąt = trzy karpie.1.
KarpU nas jest on jedynie smażony (
sól,
pieprz,
cytryna i
mąka), a podawany odgrzany z
masełkiem.
2.
ŁosośŁosoś albo smażony klasycznie, albo jak w tym roku marynowany w teriyaki z
sezamem.(przepis już był tutaj)
3.
Ryba po greckupłaty
dorsza [lub innej
białej ryby], 4 mrożone krojone
włoszczyzny, 4 spore
cebule,
koncentrat pomidorowy,
olej,
sól,
pieprz,
papryka łagodna,
cukiercebulę pokroić w piórka, zeszklić na
oleju, dodać
włoszczyzny, zalać wrzątkiem, dusić do miękkości, dodać koncentrat i
przyprawy do smaku, zostawić na noc, żeby się zmacerowało [lodówka lub balkon],płaty
ryby pokroić na porcje, posypać
solą,
pieprzem i skropić
cytryną – na kilka godzin do lodówki,następnie osuszyć ręcznikiem, panierować w
mące,
jajku i
bułce tartej, smażyć na złoto,układać w naczyniu żaroodpornym warstwami – warzywa,
ryba, warzywa, po ostudzeniu wstawić do lodówki w tym naczyniu podgrzewać w piekarniku, można jeść też na zimno