ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek)

nazwa

Wykonanie

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;)
Składniki:
ziemniaki 1 kg
kiełbasa bezglutenowa 200 g
pieczarki 300 g
cebula 3 szt
oliwki 150 g
brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków
olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek
ser mozarella lub żółty 200 g
pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól
(lub przyprawa grillowa)
Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku.
Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.
Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/zapiekanka-ziemniaczana-z-warzywami-i.html