Wykonanie
Nazywamy może to danie niezbyt pięknie, ale tak się już nazwa utarła, że nie
będę jej zmieniać :) Zresztą wzięła się stąd, że czyściłam lodówkę z warzyw, jakie pozostały, i połączone razem stworzyły doskonałą potrawę. Za każdym razem jest trochę inna,a zależy to od tego, co się akurat znajdzie w lodówce :) Potrawę lubimy także z
sadzonym jajkiem.
Składniki na 2 osoby:4-5 średnich
ziemniaków1 duża
cebula2 małe
cukinie3 małe
marchewki3-4
łodygi selera naciowego1/2 małego
kalafiora2 ząbki
czosnkuszczypiorekświeże
zioła :
majeranek,
natka pietruszki-wedle uznania
sólświeżo mielony
czarny pieprz3-4 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Obieram
ziemniaki i
cebulę, czyszczę pozostałe warzywa.
Cukinii nie obieram.
Ziemniaki kroję w
łódki,
marchew i
cukinie w plasterki,
kalafiora dzielę na różyczki. Na głęboką patelnię wlewam
oliwę, wrzucam
ziemniaki, lekko
solę i pod przykryciem smażę kilka minut, po czym dorzucam
marchew. Stopniowo dodaję warzywa od najtwardszych po miękkie i delikatne. Na końcu dodaję
czosnek i poszatkowane
zioła, jeszcze chwilę razem duszę, doprawiam
solą i
pieprzem, podaję gorące.Przepis autorski.