Miłość do zup i kremów przychodzi z wiekiem – przynajmniej w KokoszkoLandzie ta teza się potwierdza. Im jesteśmy starsi tym bardziej doceniamy ich smak i nie potrafimy sobie wyobrazić niedzielnego obiadu bez miseczki gorącej zupy.Kalafior może wam się kojarzyć z tradycyjną zupą lub jako dodatek do obiadu podawany z bułką tartą. Ja wam dzisiaj zaproponuję nieco inne danie mianowicie krem z kalafiora.Składniki:1 duży kalafior1,5 l wody lub bulionu1 marchewka2 ziemniaki1 mała cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzoliwanatka pietruszkiPrzygotować bulion (ok 1,5 l). Od kalafiora oderwać liście i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić cebulę w kostkę i posiekać czosnek. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a po chwili dodać pokrojony kalafior. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać bulionu i zagotować. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę, całość gotować około 30 minut. Następnie zupę zblenderować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch posypać świeżą natką pietruszki.Można podawać z grzankami lub chlebem.SMACZNEGO!