Gęsty, pyszny krem z kalafiora podawany z chrupiącymi grzaneczkami i listkami bazylii :)Składniki(na 4 duże porcje)- 1 duży kalafior- 1,5 l wody lub bulionu- 2 ziemniaki- 1 marchewka- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- sól, pieprz do smakuPrzygotowanieZ kalafiora oderwać liście i pokroić go na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie dodać pokrojony kalafior. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać 1,5 l wody lub bulionu i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę i gotować około 30 minut. Następnie zupę zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!