Wykonanie
Dzisiaj chcę Wam zaproponować
sałatę, która może być dodatkiem do grillowanych
mięs lub samodzielnym lekkim posiłkiem na wiosenny czas.Teraz wiosną chcę jeść dużo zielonego, ale kiedyś było inaczej. Pamiętam jak ściągałam wszystkie warzywa z kanapek…Aż do momentu matur, kiedy to nasi rodzice przygotowywali pyszne wielgachne buły, obłożone mnóstwem kolorowych dodatków. Nie pamiętam tematów mojej matury, a pamiętam smak tych kanapek;-) Był nieziemski. Pomijam fakt, że były w nich również pochowane ściągi;-) I od tamtej
pory im więcej jest napakowane na
pieczywie tym lepiej. Niestety dzisiejsi maturzyści już nie mają tak dobrze;-)
Składniki:
sałata rukola,1
avocado,kilka
rzodkiewek,pół
ogórka wężowego,posiekane
orzechy laskowe,ostropest zmielony (niekoniecznie).sos:50 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel
octu z
białego wina,pół łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
musztardy dijon,można dodać odrobinę
wody,posiekana
natka pietruszki,
sól do smaku.Przygotowanie:
Rukolę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki i rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone na kawałki lub plastry
avocado. Nożykiem do warzyw pokroić
ogórka w paski, dodać na wierzch.
Orzechy uprażyć na patelni, posypać
sałatę. Można pospać odrobiną ostropestu.W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie składniki sosu . Polać
sałatkę.