ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinii jabłek i ziemniaków. Mniam!!!

Placki z cukinii jabłek i ziemniaków. Mniam!!!

nazwa

Wykonanie

Rzadko, praktycznie raz na miesiąc smażone placki z jarzyn... Wiadomo niezbyt zdrowe, ale pyszne - na słodko lub w wersji klasycznej z sosem, na przykład pieczarkowym. Szybko je można przygotować nawet bez rozdrabniacza. Polecam!
Składniki
porcja na 3-4 osoby
1 średnia cukinia
2 średnie jabłka
3 nieduże ziemniaki
1 mała cebulka
garść słonecznika
1 jajo
1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka ziół suszonych prowansalskich
pieprz do zaostrzenia (opcjonalnie)
kilka łyżek oleju do smażenia
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Myję warzywa i obieram ze skórki oprócz cukinii
2. Delikatnie rumienię słonecznik na suchej patelni
3. Warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach
4. Skrapiam warzywa sokiem z cytryny
5. Dodaję mąki, jajo, sól, zioła, słonecznik i mieszam całość. W razie, gdy zbiera się sporo płynu - można dodać więcej jedną łyżkę mąki.
II metoda niezawodna: wymieszać starte warzywa z solą i ziołami. Odlać po chwili nadmiar, zbierającego się soku i dopiero dodać mąki. Wymieszać. Przed nakładaniem placków na patelnie warto zamieszać składniki, bo pomimo, że masa wydaję się jednolita po krótkim czasie może znowu oddzielać w niej sok z warzyw, który będzie pryskał na patelni.
6. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane, minuta-dwie, wlewając po łyżce oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany, sprawdzony taki, który nie dymi, bo różnie to z nim bywa, jeśli nie jest odpowiednio oczyszczony - placki, usmażone na rzepakowym są przesmaczne). Teorii na temat: na czym smażyć jest wiele. Najbezpieczniej jest smażyć ponoć na oleju kokosowym, ryżowym, które mają dosyć wysoką temperaturę spalania. Moi kochani - ważne, żeby tłuszcz, na którym smażycie nie dymił, bo to znak, że jest szkodliwy.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/10/placki-z-cukinii-jabek-i-ziemniakow.html