Wykonanie
Czy jest ktoś kto nie lubi placków ziemniaczanych? Ja z pewnością się do nich nie zaliczam, ponieważ mogła bym je jeść praktycznie codziennie, ale dbając o linię nie robię ich zbyt często. Główny składnikiem są oczywiście obrane i umyte
ziemniaki, które ściera się na tarce, z dodatkiem
jajka,
cebuli oraz innych przypraw, a następnie smaży się na tłuszczu. Podawać je można z różnymi sosami, gulaszami, gęstą kwaśną
śmietaną a nawet z
konfiturami.
Do przygotowania placków potrzebowałam:6-7
ziemniaków1
jajo2-3 łyżki
mąki pszennej (w zależności od
ziemniaków)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 duża
cebulasólpieprz ziołowyolej do smażenia
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z
cebulą na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać
jajko,
mąki oraz
przyprawy. Wymieszać. Na rozgrzany
olej nakładamy masę łyżką formując nieduże placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron.