Wykonanie
Witajcie kochani. Wczoraj robiłam szybkościowe, lekkostrawne kotlety, pełnowartościowe z ulubioną nie tylko przeze mnie
kaszą jaglaną i do tego powalający sos ze świeżych
pomidorków... Brak mi słów, więc przejdę do przepisu...
Składniki
porcja na 4-5 osóbśredni
kalafior2 duże
filety z ryby około 40 dag3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejmała
cukinia1
jajo1
cebula1-2 ząbki
czosnku2-3 płaskie łyżki
masła lub
oleju do smażenia1 łyżka z brzuszkiem
otrębów owsianych1 łyżka z brzuszkiem
bułki tartejświeże
zioła - u mnie 2-3 gałązki
tymianku, kilka listków
bazylii,
rozmarynu, pęczek
koperkupłaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskichpłaska łyżeczka
kurkumysól i
pieprz do smakuPrzygotowanieprzygotowanie na filmie1. Umytą osączoną
rybę owijam w papierowy ręcznik i osuszam.2.
Cukinię kroję w kostkę i posypuję
solą. (kiedy zwiększymy składniki, warto ułożyć
cukinie na sicie - straci trochę soku i nie rozrzedzi znacznie kotletów)3. Gotuję
kaszę jaglaną. Zazwyczaj gotuję większą ilość i mam w zanadrzu do kolejnego posiłku (2,5 szklanki osolonej
wody daję na szklankę przepłukanej w zimnej wodzie
kaszy jaglanej). Gotuję do 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem.3. Nastawiam
kalafiora do gotowania na parze. Kiedy zacznie się gotować,
solę go po wierzchu. Można go też posypać
ziołami, choć smaczny jest i bez nich.4. Podsmażam drobniutko posiekaną
cebulkę na niewielkiej ilości
masła. Nie rumienię. Kiedy się zeszkli, zaraz dodaję
czosnek posiekany razem z
ziołami i
koperkiem (
czosnek wcześniej z grubsza trzeba rozdrobnić, położyć na nim
zioła i siekać). Dodaję
kurkumę i szczyptę
ziół prowansalskich. Podsmażam z górą pół minutki na niewielkim ogniu i zestawiam z grzania.
5. Miksuje w malakserze kawałki
ryby z
kaszą jaglaną a zaraz
potem cukinię. Mój blender nie zmieściłby wszystkiego a przeładowany dłużej musi pracować, więc szkoda silnika. Tak czy inaczej, błyskawicznie to idzie... Dodaję do masy
jajko, szczyptę
ziół prowansalskich, szczyptę
pieprzu,
sól, podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem i
ziołami. Mieszam. W razie, gdyby masa była nieco rzadka, dodajemy trochę
bułki tartej.
Formuję nieduże kotlety z łatwością, obtaczam w mieszaninie
otrębów z
bułką tartą i zaraz smażę na ceramicznej patelni na niewielkiej ilości
oleju około 3 minut z każdej strony na niewielkim ogniu. Surowa
ryba musi się dosmażyć.
6. Korzystając ze świeżej masy pomidorowej, z której przygotowuję właśnie przecier na zimę, podbieram 1,5 szklanki soku z kawałami
pomidorów, przecieram przez sitko i przygotowuje
sos pomidorowy na bazie
czosnku i
ziół.7. Ugotowanego
kalafiora wyjmuję z garnka (mój gotował się około 15 minut) - ważne, żeby był miękki i mimo wszystko trzymał
fason.Danie smakuje wybornie na ciepło i zimno. Można się najeść do syta a mimo wszystko nie czuć się ociężale. Polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika