ßßß Cookit - przepis na Ryba w panierce tradycyjna i pyszna

Ryba w panierce tradycyjna i pyszna

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj propozycja dla smakoszów dań rybnych. Mój sposób na smaczną rybę w panierce nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia... Dodam jeszcze, ze pomijam mąkę przy panierowaniu, bo pyszne kawałki mięsa i tak są chrupiące i mięciutkie. Podobnie przygotowuje schab, polędwicę czy filet drobiowy.
Składniki na patelnię fi 28 cm
porcja na 3-4 osoby
2 spore filety z ryby (u mnie miruna)
1 jajo
szczypta niewielka pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy pieprz i sól)
5-6 łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Panierka
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb (u mnie owsiane)
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Rozmrożoną rybę osączam z wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam solą, przyprawami pokrojona na kawałki rybę i odstawiam na 20-30 minut.
Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut soli i ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a bułka tarta z otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie pije tyle tłuszczu. Obtaczam rybę najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce i gotowe do smażenia.
Rybę smażę na dwóch trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy schabowych, które są mięciutkie i nie kapią tłuszczem. Potrząsam kilka razy patelnią do odparowania i ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z ziemniakami z sosem pieczarkowym i buraczkami .
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/09/ryba-w-panierce-tradycyjna-i-pyszna.html