Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj propozycja dla smakoszów dań
rybnych. Mój sposób na smaczną
rybę w panierce nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia... Dodam jeszcze, ze pomijam
mąkę przy panierowaniu, bo pyszne kawałki
mięsa i tak są chrupiące i mięciutkie. Podobnie przygotowuje
schab,
polędwicę czy
filet drobiowy.
Składniki na patelnię fi 28 cmporcja na 3-4 osoby2 spore
filety z ryby (u mnie miruna)1
jajoszczypta niewielka
pieprzu ziołowego i
ziół prowansalskich (opcjonalnie, bo wystarczy
pieprz i
sól)5-6 łyżek
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smakuPanierka2-3 łyżki
bułki tartej2 łyżki
otrąb (u mnie owsiane)PrzygotowanieLINK do przepisu na filmieRozmrożoną
rybę osączam z
wody (można osuszyć ręcznikiem papierowym). Nie usuwam skóry, która w mirunie jest delikatna i nie odczuwa się jej przy jedzeniu a przy usuwaniu stracicie niepotrzebnie sporo mięsiwa. Oprószam
solą,
przyprawami pokrojona na kawałki
rybę i odstawiam na 20-30 minut.
Jajko wybijam do miski. Dodaję ciut
soli i
ziół. Ubijam chwilę widelcem. Mieszam składniki panierki - panierka może być zdrowsza a
bułka tarta z
otrębami, ułatwiającymi trawienie bardzo dobrze się sprawdza i nie
pije tyle tłuszczu. Obtaczam
rybę najpierw w roztrzepanym
jajku a
potem w panierce i gotowe do smażenia.
Rybę smażę na dwóch
trzech łyżkach rozgrzanego tłuszczu około 4 - 5 minut z każdej strony. Przykrywam pokrywą, by
mięso dobrze doszło-powinno być białe i nieprzeźroczyste. Na koniec mała skuteczna
magia - mój sposób, żeby nie dodawać za dużo
oleju do smażenia, dolewam około 1/3 szklanki
wody do smażonych ryb. Gorąca para przechodzi gwałtownie przez
mięso, które jest dzięki temu delikatne, dopieczone i przepyszne. Koniecznie wypróbuj tej metody przy
schabowych, które są mięciutkie i nie
kapią tłuszczem. Potrząsam kilka
razy patelnią do odparowania i
ryba gotowa. Jak tradycyjnie to tradycyjnie - podałam z
ziemniakami z
sosem pieczarkowym i
buraczkami .Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika