Wykonanie
Latem nikt nie może narzekać na brak pomysłów na obiadek, ale jeśli chcielibyście spróbować apetycznego
kalafiora inaczej to myslę, że kotlety z dodatkiem
ryby, dogodzą Waszemu podniebieniu.
Składniki:porcja na 4-5 osób
mały
kalafior2-3 spore
filety z ryby (objętościowo użyłam, mniej więcej, tyle samo
ryby i
kalafiora)2-3 łyżki z brzuszkiem
bułki tartej, z czego jedna łyżka do obtoczenia kotletów1 spore
jajo lub 2 małepęczek
koperkupęczek
szczypiorku1
cebula2 ząbki
czosnkukilka listków
rozmarynu i
tymianku (około łyżeczki świeżych posiekanych
ziół)płaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu Cayenne lub świeżo mielonego
pieprzu1 łyżka klarowanego
masła lub 2-3 łyżki
oleju do smażenia (jeśli wybierasz zdrowszą wersję - nie panieruj kotletów, lecz ułóż w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni).Przygotowanie1.
Ryby i
kalafiora gotuję na parze -
ryba około 10 minut a
kalafior różnie - do miękkości
2. Przygotowuję deskę smaku - siekam
cebulkę,
czosnek,
zioła i część
szczypiorkuMoja deska smaku trafi na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego masełka, w kolejności od lewej - najpierw
cebulka,
potem czosnek i
zioła. Całość duszę maksymalnie 2 minuty. Można dodać składniki na surowo do farszu, ale kotleciki będą mniej smaczne.3. Mieszam rozdrobnione
ryby,
kalafiora (można je zmiksować w malakserze) z
jajkiem,
bułką, posiekanym
koperkiem,
szczypiorkiem,
solą,
pieprzem. Jeśli masa po ściśnięciu w rękach jest zbyt krucha i nie skleja się, można dodać łyżkę
bułki tartej i jedno
jajo. Formuję nieduże kotleciki, żeby łatwiej obracać je na patelni. Po chwili, jak się trochę podsmażą na rozgrzanym tłuszczu, spłaszczam je widelcem, by szybciej się dopiekły. Smażę tradycyjnie - 2 minuty z każdej strony.