Wykonanie
Kotlety z
kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla
mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem
kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo
kalafiorowego.Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.Bardzo ciekawym było dla mnie odkrycie, że nawet najbardziej nielubiane przez dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;)
Składniki:1 średni
kalafior1 duża
cebula1-2 ząbki
czosnku2
jajka eko1/2 szklanki
bułki tartej + kilka łyżek do panierowania kotletów1/2 pęczka
koperku1 łyżka
masła do smażenia
cebuliolej do smażenia kotletów
sól i
pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie:
Kalafiora pokroić na niewielkie kawałki i ugotować do miękkości (al dente) w osolonej wodzie.
Kalafior do dalszej obróbki powinien być dokładnie osuszony z
wody, dlatego należy pozostawić go na sicie ok. 20 minut.
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na
maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno pokrojony
czosnek .
Kalafiora posiekać na maleńkie kawałki lub ubić tłuczkiem do
ziemniaków (ale nie ubijać na puree).Wymieszać
kalafiora, usmażoną
cebulę i
czosnek. Dodać
jajka, posiekany
koperek,
bułkę tartą i doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Tak przygotowaną masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężała.Formować niewielkie kotlety i panierować w
bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor, na średnio rozgrzanym
oleju.Smacznego