Wykonanie
Jeśli jesteście amatorami placków ziemniaczanych albo klusek z
kartofli to proponuję przepis na bardzo łatwą i obłędnie smaczną zapiekankę z
ziemniaków, wędzonki i
sera. Kiedyś taka potrawka kosztowała sporo wysiłku, ale dziś wystarczy wrzucić umyte ziemniaczki do malaksera i w moment przygotować bardzo pożywne danie. Na przystawkę opcjonalnie pasuję mnóstwo
sosów - ja ukręciłam go migiem z
przecieru pomidorowego domowej roboty i
jogurtu. Do mieszaniny dodałam
sól,
pieprz, podsmażoną
cebulkę z
czosnkiem i
ziołami. Placek bez
sosu jest równie smakowity. Polecam!Składnikiporcja na 2-3 osoby
5-6 sporych ładnych
ziemniaków1 kulka
mozzarelli (opcjonalnie)około 10-15 dag ulubionej wędzonki1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1
jajo1 łyżka
kaszy mannypłaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Pokrojoną w kostkę wędzonkę wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie (u mnie była
kiełbaska, więc nie dodawałam tłuszczu). Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną drobno
cebulę. Kiedy
cebulka się zeszkli, dodaję
zioła i
czosnek. Bardzo krótko podsmażam całość i zestawiam z ognia.2. Do startych
kartofli (warto do
ziemniaków dolać kilka kropel
soku z cytryny, żeby nie robiły się brzydkie) dodaję
jajo,
kaszę mannę, pokrojoną w kostkę
mozzarellę, małą szczyptę
ziół, trochę
soli,
pieprzu i podsmażoną wędzonkę z
cebulką. Mieszam i wylewam ciasto na wysmarowane
olejem naczynie żaroodporne.3. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, nieco wyżej od środkowej półki, grzałka góra-dół. (jeśli zapiekanka jest dosyć gruba - moja miała grubość 2 , 5 cm, przedłużamy czas pieczenia o około 10 minut - osobiście doradzam użyć większej formy, bo nie musimy za długo czekać na placek).Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika