Wykonanie
Po wczorajszych eksperymentach z kuchnią wykwintną w postaci sufletu – postanowiłam wrócić w bardziej bezpieczne rejony. Placki ziemniaczane – kolejny powrót do dzieciństwaZrobiłam dziś wg przepisu mojej mamy i Tosia mały niejadek właśnie je
wcina aż jej się uszy trzęsąJa je jem same bez dodatków a jeśli już to z gulaszem. Moje dziecko nauczyło się w przedszkolu jeść je z
cukrem co dla mnie jest ekstrawagancją 😉 Placki mojej mamy nie zawierają
mąki (nie lubię placków z tym dodatkiem) za to dodaje się do nich
kaszę mannę. Dzięki temu są złociste i chrupiące.
Składniki :1 kg
ziemniaków,spora
cebula,
jajko,3 łyżki
kaszy manny,ząbek
czosnku,
sól,
pieprz.Wykonanie :
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, do tego zetrzeć
cebulę i
czosnek, dodać
jajko i
kaszę mannę. Dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym
oleju. Należy pamiętać, że aby przerzucić placek na drugą stronę – musi być solidnie zrumieniony – inaczej będzie się kleił do patelni. Ja wszystkie składniki zmieliłam w moim malutkim malakserze – tarcie
ziemniaków na tarce jest okropne