ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić domową musztardę

Jak zrobić domową musztardę

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie domowej musztardy zabiera dosłownie kilka minut czasu. Uniwersalny dodatek przydaje się w domu do wędlin, pasztetów, jako składnik kruszących marynat do mięsa, poprawiający trawienie i kondycje serca. Najlepiej stosować do wyrobu musztardy gorczycę łagodną białą - Sinapis alba, bo w odróżnieniu od Brassica nigra - gorczycy czarnej jest bezpieczniejsza dla człowieka i ma wiele zastosowań w lecznictwie. Musztardowi potentaci z Dijon, kolebki musztardy, ponoć długo moczyli ziarna w soku z winogron, zanim ostatecznie przygotowana musztarda trafiała na stoły. Więcej o historii musztardy tutaj
Składniki
200 gram białej gorczycy
około pół szklanki octu winnego lub jabłkowego
około pół szklanki wody
szczypta soli
po macerowaniu gorczycy użyłam jeszcze:
2 czubate łyżeczki trzcinowego cukru lub miodu
około 3/4 szklanki wody
3 łyżki domowego majonezu
Przygotowanie
Musztardę przygotowałam do marynowania w całości, ale dobrze jest zmielić ją na sucho i dodać do niej wrzątek i ocet.
1. Gorczycę myję pod bieżącą wodą, by pozbyć się kurzu. Na koniec przelewam ją wrzątkiem
2. Wkładam gorczycę do wyparzonego słoika
3. Zalewam octem i wodą i odstawiam na tydzień lub półtora tygodnia w chłodne i ciemne miejsce.
4. Gorczycę miksuję. Dodaję wody do odpowiedniej konsystencji. Przyprawiam solą i cukrem. Dodałam trochę majonezu domowej roboty - jeszcze lepszy efekt.
W ten sposób co dwa tygodnie lub co miesiąc, przygotowuję domowy dodatek do mięs i kiełbas, zawsze świeży. Ponieważ domowa musztarda wolna jest od chemicznych dodatków, nie robię jej na zapas.
II metoda na mniej ostrą musztardę
Gorczycę zmielić na sucho i dodać do niej wrzątek (mozna krótko pogotować) i dodać ocet winny lub jabłkowy. Odstawić na kilka dni, by ogień ostrości przygasić. Przyprawić solą, cukrem(można dodawać inne przyprawy, ale musztarda ma tak specyficzny smak, że zagłuszanie go, jak dla mnie to przesada) i gotowe. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i wstawić do lodówki.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/jak-zrobic-domowa-musztarde.html