Wykonanie
Madzia zrobiła w domu
musztardę. Ale nie byle jaką. Po prostu z piekła
rodem! Ostra jak moja maszynka do golenia! A właśnie, przypomniało mi się, że muszę kupić nowe nożyki do maszynki do golenia., bo jest tępa jak niektórzy ludzie, których znam. No tak, więc to był kiepski przykład. W każdym razie
musztarda jest naprawdę piekielna! A dodatkowo ma genialnie komponującą się z ta pikantnością nutkę słodkości. Jestem pewien, że
musztardy w sklepie nie kupimy już nigdy. Tę domową robi się naprawdę łatwo:90 g ziaren jasnej
gorczycy100 ml
wody75 ml
octu jabłkowego50 g
cukru12 g
soliGorczycę wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie miksujemy ją w miseczce blenderem na mączkę.
Wodę z
octem gotujemy i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Dodajemy
cukier,
sól, zmieloną
gorczycę i mieszamy przez 5 minut. Masa będzie stopniowo gęstnieć. Po 5 minutach
musztarda powinna już być gotowa :) Wystarczy teraz przełożyć do słoiczka. Może stać w lodówce kilka miesięcy. I pamiętajcie: naprawdę jest ostra jak brzytwa! Jeśli chcecie nieco łagodniejszą to nie miksujcie tak dokładnie
gorczycy, zostawcie trochę niezmielonych ziaren.A my pewnie niedługo zrobimy
musztardę miodową i
chrzanową. Nie omieszkam się pochwalić jak to zrobimy :)Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)