ßßß Cookit - przepis na Domowa musztarda (piekielnie ostra)

Domowa musztarda (piekielnie ostra)

nazwa

Wykonanie

Madzia zrobiła w domu musztardę. Ale nie byle jaką. Po prostu z piekła rodem! Ostra jak moja maszynka do golenia! A właśnie, przypomniało mi się, że muszę kupić nowe nożyki do maszynki do golenia., bo jest tępa jak niektórzy ludzie, których znam. No tak, więc to był kiepski przykład. W każdym razie musztarda jest naprawdę piekielna! A dodatkowo ma genialnie komponującą się z ta pikantnością nutkę słodkości. Jestem pewien, że musztardy w sklepie nie kupimy już nigdy. Tę domową robi się naprawdę łatwo:
90 g ziaren jasnej gorczycy
100 ml wody
75 ml octu jabłkowego
50 g cukru
12 g soli
Gorczycę wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie miksujemy ją w miseczce blenderem na mączkę. Wodę z octem gotujemy i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Dodajemy cukier, sól, zmieloną gorczycę i mieszamy przez 5 minut. Masa będzie stopniowo gęstnieć. Po 5 minutach musztarda powinna już być gotowa :) Wystarczy teraz przełożyć do słoiczka. Może stać w lodówce kilka miesięcy. I pamiętajcie: naprawdę jest ostra jak brzytwa! Jeśli chcecie nieco łagodniejszą to nie miksujcie tak dokładnie gorczycy, zostawcie trochę niezmielonych ziaren.
A my pewnie niedługo zrobimy musztardę miodową i chrzanową. Nie omieszkam się pochwalić jak to zrobimy :)
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/03/domowa-musztarda-piekielnie-ostra.html