Wykonanie
Zafascynowana tematem dyni i zainspirowana jej powszechną obecnością w każdym sklepie, postanowiłam nie poprzestawać na ciasteczkach z dyni, dyni pieczonej i zupie krem z dyni, postanowiłam przygotować coś jeszcze, mianowicie
dynię marynowaną .Zmieniłam tym razem gatunek dyni na
dynię hokkaido, która podobno najlepiej nadaje się do gotowania, nie wymaga obierania, ma bardziej intensywny kolor i pieczona ma "kartoflaną" suchą konsystencję.
Składniki (do przygotowania 5 średnich/małych słoiczków):600 g dyni hokkaido500 ml
wody100 ml
octu (ja użyłam
jabłkowego)4 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
soli2
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiego100 ml
musztardyok.5 łyżek
mioduDynię kroimy w kostkę i jest to najbardziej czasochłonna część tego przepisu, reszta jest ekspresowa.
Wodę z
octem zagotowujemy, dodajemy
cukier,
sól,
zioła,
musztardę i mieszamy to energicznie, najlepiej trzepaczką do
sosów. Ponownie całość zagotowujemy.
Dynię układamy w słoikach, zalewamy marynatą i do każdego słoika na wierzch dodajemy łyżkę
miodu. Następnie wstawiamy słoiki do piekarnika i pasteryzujemy przez 30 min w 100 o C.Zapach
miodu i
musztardy jest cudowny, proponuję jednak odczekać kilka dni przed otworzeniem pierwszego słoiczka, aby
dynia miała szansę dobrze się zamarynować.