Wykonanie
Gdybym nie zdecydowała się na przetestowanie tego przepisu, nie miałabym pojęcia, że zrobienie domowej
musztardy jest banalnie proste. Mało tego... dalej kupowałabym ją w sklepie, nie wiedząc, że domowa jest zdecydowanie lepsza. Można zrobić taką
musztardę, na jaką macie ochotę - wystarczy zacząć od bazy, a
potem dowolnie modyfikować dodatki. Uwierzcie mi: naprawdę warto ją zrobić! Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku .
Składniki:- 3 łyżki
gorczycy białej,- 3 łyżki
gorczycy czarnej (ja nie miałam, dodałam 6 łyżek białej),- 6 łyżek
octu winnego z
białego wina (jeśli wolicie łagodną wersję
musztardy, należy dodać 3 łyżki
octu),- ok. 8 łyżek
wody,- szczypta
cukru (można zastąpić
miodem - wówczas uzyskamy
musztardę miodową),- szczypta
soli.
I krok : przygotowanie rozpoczynamy wieczorem: do szklanej miski wsypujemy
gorczycę, zalewamy 3 łyżkami przegotowanej (zimnej)
wody oraz 6 łyżkami
octu. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12-18 godzin (do momentu, aż
gorczyca wchłonie cały płyn).II krok : następnego dnia miksujemy
gorczycę wraz z
cukrem,
solą i
wodą (za pomocą blendera; można zmiksować na ulubioną konsystencję - całkowicie gładką lub z kawałkami
gorczycy).
Wodę dolewamy stopniowo, rozpoczynając od 3 łyżek, maksymalnie do 5. Na koniec ewentualnie przyprawiamy do smaku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!