ßßß Cookit - przepis na Domowa musztarda

Domowa musztarda

nazwa

Wykonanie

Gdybym nie zdecydowała się na przetestowanie tego przepisu, nie miałabym pojęcia, że zrobienie domowej musztardy jest banalnie proste. Mało tego... dalej kupowałabym ją w sklepie, nie wiedząc, że domowa jest zdecydowanie lepsza. Można zrobić taką musztardę, na jaką macie ochotę - wystarczy zacząć od bazy, a potem dowolnie modyfikować dodatki. Uwierzcie mi: naprawdę warto ją zrobić! Przepis znalazłam na blogu Filozofia Smaku .
Składniki:
- 3 łyżki gorczycy białej,
- 3 łyżki gorczycy czarnej (ja nie miałam, dodałam 6 łyżek białej),
- 6 łyżek octu winnego z białego wina (jeśli wolicie łagodną wersję musztardy, należy dodać 3 łyżki octu),
- ok. 8 łyżek wody,
- szczypta cukru (można zastąpić miodem - wówczas uzyskamy musztardę miodową),
- szczypta soli.
I krok : przygotowanie rozpoczynamy wieczorem: do szklanej miski wsypujemy gorczycę, zalewamy 3 łyżkami przegotowanej (zimnej) wody oraz 6 łyżkami octu. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12-18 godzin (do momentu, aż gorczyca wchłonie cały płyn).
II krok : następnego dnia miksujemy gorczycę wraz z cukrem, solą i wodą (za pomocą blendera; można zmiksować na ulubioną konsystencję - całkowicie gładką lub z kawałkami gorczycy). Wodę dolewamy stopniowo, rozpoczynając od 3 łyżek, maksymalnie do 5. Na koniec ewentualnie przyprawiamy do smaku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/domowa-musztarda.html