Wykonanie
To bardzo smaczny zestaw na zasadnicze danie a do tego zdrowe, tanie i łatwe w przygotowaniu. Chudziutkie
mięso indycze, wbrew obiegowym opiniom, jest bardzo smaczne, tylko trzeba go wcześniej odpowiednio przygotować a to wcale nie zabiera dużo czasu.Składniki na pulpety i
sos pieczarkowy300 gram mielonego
fileta z indyka3 łyżki chłodnego gotowanego
ryżu300 gram
pieczarek (niech ich blaszki będą jasno-brązowe - te całkiem białe nie mają smaku)1 łyżka
śmietany 12 lub 18%2
młode cebulki wraz ze
szczypiorkiempęczek zielonych
ziół (
tymianek,
koper lub nać z
pietruszki)1-2 pazurki
czosnku1 łyżeczka
papryki słodkiej3-4 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do smakuPrzygotowanie pulpetów z
indykaMięso mielimy lub prosimy sprzedawcę, by nam to ułatwił i zmielił na życzenie (lepiej nie kupować gotowego mielonego - nigdy nie wiadomo, co w nim się ukrywa). Podsmażamy 1
cebulkę na 2 łyżkach
oleju, dodając pod koniec starty
czosnek. Całość dodajemy do
mięsa i
ryżu. Doprawiamy częścią posiekanych
ziół (
tymianku,
szczypiorku i
koperku),
solą,
pieprzem i dobrze wyrabiamy. Ten zestaw nie wymaga
jajka.
Mięso dobrze się ścina a
ryż go dodatkowo skleja. Formujemy pulpety. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (na tą ilość wystarczy 500 ml
wody, chyba, że chcecie
mieć więcej sosu) wrzucając do wrzątku pulpety pojedynczo, by nadto nie oziębić
wody. Gotujemy maksymalnie 5 minut.Kiedy pulpety delikatnie pyrkają w garnku,
pieczarki podsmażam na posiekanej i zrumienionej wcześniej małej
cebulce. Delikatnie
solę. Możemy dodać także starty pazurek
czosnku. Na koniec do
pieczarek dosypuję
paprykę i 1 łyżkę
mąki pszennej. Mieszamy całość i zestawiamy z ognia. Do rondla z
pieczarkami dolewamy trochę
wywaru z pulpetów. Mieszamy i wlewamy całość do garnka z pulpetami. W rondlu, w którym smażyliśmy
pieczarki, rozrabiamy
śmietanę, dodając do niej kilka łyżek sosu z pulpetów i wlewamy do garnka. Zestawiamy z ognia i dodajemy doń jeszcze solidną garść
zieleniny.Polecam to w gruncie rzeczy proste i smaczne danie w aromatycznym sosie z
pieczarek i aromatycznej
zieleniny.
Marchewkę z
groszkiem przygotujesz w kilka minut. Zobacz tutaj