Wykonanie
Indyk rzadko gości na naszym
stole, a szkoda bo jego
mięso jest pyszne. Tym razem zaproponowałam mojej rodzinie podudzia pieczone w
winie.Składniki na 2 porcje:2 podudzia z
indyka1 łyżka
miodu2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
musztardy200 ml
wina białego lub różowego (ja miałam domowej roboty, kolor był różowaty:))2-3 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprzcebulamała
marchewmała
pietruszkaolejPrzygotowujemy marynatę: mieszamy
sos sojowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
miód. Udka myjemy, osuszamy, smarujemy
musztardą, posypujemy
solą i
pieprzem oraz nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę (lub jeśli nam się spieszy na krócej) do lodówki. Następnie obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości
oleju, aż się zarumienią.Przygotowujemy naczynie do zapiekania (ja używam żaroodpornego z pokrywką) – smarujemy
olejem, na spód układamy obrane, pokrojone w talarki
ebulę,
marchew,
pietruszkę. Na nie układamy udka, zalewamy
winem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą miękkie, tj około 1 godz. i 15 min. Pod sam koniec możemy zdjąć przykrywkę, aby skórka się ładnie przypiekła.Opcjonalnie można zastąpić
wino bulionem.Proponuję podawać z pieczonymi
ziemniakami, które możemy upiec w piekarniku razem z
mięsem. Kroimy obrane
ziemniaki na mniejsze części, kiedy obeschną oprószamy
mąką i wkładamy do piekarnika na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok godzinę.smacznego