Wykonanie
Groszek jest tutaj ciekawym zaskoczeniem dla podniebienia...
Składniki:250 g
mięsa mielonego z
indykagroszek konserwowy2
marchewki1
pietruszka1
cebula5 dużych
pieczarektymianeksól,
pieprzkoncentrat pomidorowynaleśniki wykonane według tego przepisu
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do garnka, rozdrabniamy, podlewamy
wodą i gotujemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Groszek odcedzamy. Do ugotowanego
mięsa dodajemy starte warzywa, jeśli trzeba lekko podlewamy całość
wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość do miękkości. Całość doprawiamy
tymiankiem,
solą i
pieprzem, dodajemy
groszek,
koncentrat pomidorowy. Gotujemy do odparowania
wody.W czasie gotowania farszu smażymy naleśniki. Odczekujemy, aż naleśniki lekko przestygną - mniej będą poddatne wtedy na rozrywanie po nałożeniu farszu i rolowaniu. Bierzemy naleśnik, rozkładamy równomiernie farsz, składamy dwa boki, aby utworzyć prostokąt, który zwijamy w rulonik. Taki rulonik obtaczamy w skłóconym
jajku,
bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem
oleju.Smacznego.