ßßß Cookit - przepis na Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku.
500g mięsa mielonego
2-3 łyżki bułki tartej
300g pieczarek
2 spore marchewki
pietruszka
papryka czerwona
2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu
sól, pieprz, olej
1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.
2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku.
4. Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/pulpety-z-warzywami.html