Wykonanie
Pulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju
mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże
pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki
czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z
kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku.
500g
mięsa mielonego2-3 łyżki
bułki tartej300g
pieczarek2 spore
marchewkipietruszkapapryka czerwona2 duże
cebule + 1 malutka do pulpetów1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1,5 szklanki
bulionusól,
pieprz,
olej1. Do miski przekładamy
mięso mielone,
bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą
cebulkę. Solimy i
pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.2.
Cebulę i
paprykę kroimy w plastry,
pieczarki,
marchewki i
pietruszkę w półplastry.3. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy
paprykę i
pieczarki. Smażymy do odparowania
wody. Dodajemy
marchewkę i
pietruszkę, zalewamy
bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku.4. Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.