Wykonanie
Papryczki faszerowane
mięsem mielonym. Doskonałe danie na obiad. Świetny pomysł na wykorzystanie
mięsa mielonego (nie tylko z
makaronem). Polecam wszystkim, którzy lubią kombinować z jedzeniem.
Składniki:-
papryka czerwona i zielona (4szt),- 500g
mięsa mielonego,- 200g
pieczarek,-
cebula (1szt),-
koncentrat pomidorowy (200g),-
sól i
pieprz do smaku,-
starty ser (ok.50g),-
olej do smażenia
Paprykę i
pieczarki umyć. Od
papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić
pieczarki i
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną
cebulkę, a po chwili dodać pokrojone
pieczarki.
Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy
mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych
pieczarek z
cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać
przecier pomidorowy i wymieszać.
Papryki nafaszerować
mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 °C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać
startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do
ziemniaków.
Smacznego,
Kasia :)