ßßß Cookit - przepis na PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM

PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

Polecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym.
Składniki:
mięso gulaszowe z indyka
pieczarki
parę suszonych grzybków
cebula
śmietana
czosnek
majeranek
sól,pieprz
zioła prowansalskie
marchewka
pietruszka
makaron
olej
Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami.
Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Następnie wstawiłam do piekarnika.
Podlałam wodą.
Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę.
Po godzinie dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
( Możecie dodać inne ulubione warzywa)
I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika.
Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę.
Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków.
Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam.
Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę.
Wymieszałam
i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka.
Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne.
Sos cudownie pachniał grzybami.
Podawałam pokrojonego indyka z makaronem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/01/pieczony-indyk-w-sosie-pieczarkowym.html