Wykonanie
Przedstawiam pyszny i prosty przepis na pożywny (i zapychający) obiad :)Co więcej, przygotowanie tego dania nie wymaga długiego stania przy garach.W niecałe pół godziny macie wszystko gotowe.
Makaron ugotujcie dowolny, ja wybrałam ulubiony penne.
Szpinak rozmroźcie wcześniej - to też przyspieszy cały kulinarny proces.Proporcje na solidne 3 porcje.Polecam, palce lizać!Co trzeba?300 g
makaronu300 g filetu z
łososia300 g
szpinaku (u mnie mrożony, może być liściasty)ok 400 g kwaśnej
śmietany 12%/18%2 średnie
cebule2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,1 łyżeczka
ziół prowansalskichtłuszcz do smażeniaopcjonalnie: tarty
żółty ser do posypaniaCo i jak?
Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoto na tłuszczu.
Łososia pokroić na małe kawałeczki, dodać do
cebuli i
czosnku, smażyć 3 minutki.Następnie wlać
śmietanę, doprawić
solą pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Wymieszać.Na koniec dorzucić
szpinak. Całość dusimy parę minut.W międzyczasie ugotować
makaron.Sos gotowy, wystarczy go wymieszać z
makaronem, posypać
żółtym serem i finito.Smacznego!