ßßß
Składniki na grillowana sałatkę z tofu (porcja na 3-4 osoby):cukinia żółta – 1 szt,cukinia zielona – 1 szt,tofu naturalne – 200 g,oliwa – 2 łyżki,czosnek – 1 ząbek,koper świeży- 4 gałązki,sól do smaku.Składniki na marynatę do tofu:sos sojowy ciemny- 2 łyżki,miód naturalny – 1/2 łyżeczki,pieprz syczuański – 1 łyżka,aronia świeża – 1/2 szklanki,sól do smaku.Przygotowanie:Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Sos sojowy wymieszać z miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym sokiem, posolić, dodać grubo zmielony pieprz syczuański i zalać powstała marynata tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.Cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Wszystkie składniki grillować kilka minut lub ewentualnie podsmażyć na grillowej patelni – smaczniejsze jednak są grillowaneWarzywa i tofu ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.