Wykonanie
Ogórek obok
kapusty i
buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Większość z nas uwielbia mizerię. Warto pokusić się jednak o małe urozmaicenie i przyrządzić jączasem na inny sposób.
Ogórek ma niewiele kalorii, nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi, jednak jego działanie odkwaszające i oczyszające organizm jest nie do przecenienia. Gdy dorzucimy do niego
cukinię, działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotni, a i surówka dzięki dodatkowi
cukinii staje się odżywcza i zdrowa. Jeśli smakowala Ci
surówka ogórka z
jabłkiem, ta na pewno również przypadnie Ci do gustu. Polecam!Składniki:
1
ogórek sałatkowy1 mała
cukinia1
cebulaszczypiorek,
koperek3 lyżki
oliwy1 łyżka
białego octu winnego1 łyżeczka
miodusól,
pieprzWykonanie:
ogórka obrać ze skórki cienko poszatkować. Z
cukinii odkroić piętki i cienko poszatkować razem ze skórką. Obraną
cebulę pokroić w piórka. Warzywa z
cebulą umieścić w salaterce, wymieszać z
solą i odstawić, by puściły sok i zmiekły
oliwę,
ocet winny i
miód wymieszać na gładki kremsos dodać do
ogórka z
cukinią, wymieszać. Dodać pokrojony
szczypiorek i
koperek lub inne ulubione
ziołaprzed podaniem schłodzić w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO !