ßßß
naleśniki1 jajko
1 szkl mleka1 szkl wody3 łyżki olejusól2 łyżeczki cukrumąkasos600 g mięsa (łopatka)2 cebule3 papryki pomidorowe3 pomidory1 puszka czerwonej fasoli
sólpieprz3 ząbki czosnkuprzyprawa Burito SKWORCUszczypta bazyliiszczypta oreganotłuszcz do smażeniasalsa2 papryki pomidorowe2 pomidory1 mała cebulka czerwona1 ząbek czosnku
listki oreganonatka pietruszkioliwasólcukierocet winnynaleśniki:Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier.Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany.Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki.Usmażyć naleśniki na dużej patelni.sos:Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory również drobno posiekać.Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory i drobno posiekany czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić.Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało.Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej.Przygotować salsę:Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę , dodać drobno posiekany czosnek , świeże oregano, i natkę pietruszki, doprawić solą, cukrem i pieprzem, skropić octem winnym i dodać łyżkę oliwy. Wymieszać.


Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.Opublikowany w