Wykonanie
naleśniki1
jajko1 szkl
mleka1 szkl
wody3 łyżki
olejusól2 łyżeczki
cukrumąkasos600 g
mięsa (
łopatka)2
cebule3
papryki pomidorowe3
pomidory1 puszka
czerwonej fasolisólpieprz3 ząbki
czosnkuprzyprawa Burito SKWORCUszczypta
bazyliiszczypta
oreganotłuszcz do smażeniasalsa2
papryki pomidorowe2
pomidory1 mała
cebulka czerwona1 ząbek
czosnkulistki
oreganonatka pietruszkioliwasólcukierocet winnynaleśniki:
Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać
wodę,
mleko,
olej,
sól i
cukier.Następnie dodawać
mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej
śmietany.Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej
mąki.Usmażyć naleśniki na dużej patelni.sos:
Mięso pokroić w drobną kostkę,
paprykę,
cebulę i
pomidory również drobno posiekać.Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć
mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać
cebulę,
paprykę pomidory i drobno posiekany
czosnek. oraz
przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i
mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać
fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić.Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało.Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej.Przygotować salsę:
Pomidory,
paprykę i
cebulę pokroić w drobną kostkę , dodać drobno posiekany
czosnek , świeże
oregano, i
natkę pietruszki, doprawić
solą,
cukrem i
pieprzem, skropić
octem winnym i dodać łyżkę
oliwy. Wymieszać.
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam.Opublikowany w