ßßß
5 małych równych papryk1 szkl kaszy jaglanej1 łyżka suszonych pomidorów300 g mięsa (łopatka)duża garść posiekanej kolorowej papryki4 ząbki czosnkupół cebuliszczypta oreganoszczypta majerankusólpieprz2 jajkatłuszcz do smażenia na sos:dwie łyżki posiekanej papryki2 łyżki koncentratu2 ząbki czosnku2 łyżki oleju200 ml śmietany1 łyżeczka mąkipół szkl wodyszczypta oreganoszczypta bazyliisól pieprz
Kaszę ugotować w dwu szklankach wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami. Pozostawić pod przykryciem. Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając kapelusiki do przykrycia. Mięso pokroić drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min. Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać.Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .