Wykonanie
500 g
mięsa mielonegopół
cebulipół czerstwej
kajzerki1
jajkosólpieprzpieprz ziołowyszczypta
chilisuszone śliwkitarta bułka do panierowania na sos3 łyżki
koncentratu pomidorowegopół
cebulisólpieprzpieprz ziołowyszczypta
lubczykuszczypta
oregano1 szkl rosołu lub
bulionu2 łyżki
mąkinatka pietruszkiMięso wymieszać z
przyprawami, dodać startą na tarce
bułkę i
cebulę posiekaną w drobną kosteczkęwyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić
mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić
suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej
brzoskwinki. Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron .Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl
wody, dodać
cebulę i koncentrat oraz
przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera,
mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę
wody i mocno wstrząsnąć. Dodać do sosu. Gdyby był zbyt rzadki , dodać
mąki, gdyby zbyt gęsty, odrobinę
wody. Doprawić do smaku odrobiną
cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać
natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce.Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z
młodych ziemniaków .