Wykonanie
Piekielnie pikantne, aromatyczne i pyszne
Składniki na 4 porcje:* 60 dag
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego*
cebula*
jajko*
kajzerka*
olej*
koncentrat pomidorowy* 2 szklanki
bulionu* posiekana
papryczka chili* szczypta
cynamonu*
natka*
oregano*
sól*
pieprzMięso wymieszaj z
jajkiem, 2 łyżkami posiekanej
natki, namoczoną i odciśniętą
kajzerką, przypraw do smaku
solą,
pieprzem i
oregano. Formuj z masy niewielkie klopsiki i układaj je na drewnianej desce, włóż do lodówki na 30 min.Rozgrzej
olej, smaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano, osącz je na papierowym ręczniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia uduś posiekaną
cebulkę z
papryczką chili. Dodaj
bulion, koncentrat, przypraw
cynamonem,
solą,
pieprzem.Wymieszaj i duś, aż sos zacznie gęstnieć, włóż klopsiki, duś razem na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z usmażonymi, pokrojonymi w plastry
ziemniakami i
kwaszonym ogórkiem.źródlo http://www.kobieta.pl/gotowanie/ksiazka-kucharska/dania-glowne/zobacz/artykul/duszone-klopsy/