Wykonanie
Polecam pyszne, delikatne cielęce klopsiki w sosie piwnym. Ci, którzy używają
piwa do gotowania wiedzą, że nie czuć jego goryczy a daniu nadaje bardzo dobrego smaku. Ja już wielokrotnie używałam
piwa i w daniach wytrawnych i w ciastach i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.
Składniki:50 dag
mięsa mielonego ( u mnie
cielęcina)2
cebulepęczek
natki pietruszkijajkołyżka
bułki tartejsól,
pieprzmąkaszklanka
jasnego piwa2
cebule1/2 szklanki
bulionuCebulę oraz
natkę umyć, oczyścić i drobno pokroić.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
bułką tartą, pokrojoną
cebulą,
natką i
przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa, uformować klopsy i obtaczać je w
mące. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę na sos pokroić i podsmażyć na rozgrzanym
oleju, zalać
piwem i
bulionem, zagotować dusić 15 min. Usmażone klopsy ułożyć na sosie piwnym i dusić jeszcze kilka minut.Smacznego:)