ßßß

12-14 liści kapusty młodej zielonych bocznych1 szkl ryżu2 łyżki suszonych grzybów utłuczonychszczypta oreganoszczypta bazylii1 łyżeczka soli2 łyżki oleju300 g mięsa mielonego1 jajko1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiegosos grzybowy na bazie beszamelupół cebuli1 łyżka masła2 łyżki sproszkowanych grzybówsólpieprz szczypta estragonuoregano200 ml śmietany1 szkl mleka2,5 łyżki mąkiLiście z kapusty umyć, wrzucić na wrzątek i obgotować przez 10 min, Ostrożnie wyjąć i wystudzić, W grubszych miejscach wyciąć nerw.Nastawić 2 szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st.sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka.