ßßß

duże liście lebiody purpurowej3/4 szkl ryżu200 g mięsa mielonego2 łyżki grzybów suszonych utłuczonych1 jajkosólpieprzszczypta estragonumajeraneklubczyk na sos200 ml mleka1 łyżka mąki1 łyżka grzybów suszonych potłuczonychpół cebuliłyżka masłaRyż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami.Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć.
Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką oliwy i pół szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min.Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć z cebulką, dodać rozrobione mleko i przyprawy i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5-7 min . Sos zmiksować przy pomocy blendera.