ßßß
na ciasto500 g ugotowanych ziemniaków200 g mąkisóljajkonadzienie300 g mięsa mielonegopół cebulipół łyżeczki suszonej pokruszonej paprykiszczypta bazyliiszczypta ziół prowansalskicholej do smażenia1 jajko2 łyżki bułki tartejsos grzybowy300 g grzybów leśnych mrożonychpół szkl mlekaszczypta oreganoszczypta majeranku200 ml śmietany1 łyżka makisólpieprzZ ziemniaków maki i jajka zagnieść miękkie ciasto kopytkowe.Mięso rozdrobnić i przyrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko wysmażyć.Wystudzone mięso wymieszać z jajkiem i tartą bułką.Z ciasta zrobić wałek. podzielić na części wielkości brzoskwinki. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nakladać nadzienie. Formować owalne knedle.Ugotować we wrzątku.Przygotować sos;Rozmrożone grzyby ugotować. Odcedzić. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i zagotować. Smietanę wymieszać z mąką i dodać do grzybów. Wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.Knedle podawać polane sosem.