ßßß Cookit - przepis na Miodowe żeberka z piekarnika

Miodowe żeberka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

800 g żeberek w jednym kawałku
sól
pieprz
kolendra
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu z mniszka
szczypta gałki muszkatołowej
ziemniaki ok 800 g
Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać.
Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 30 min , następnie zdjąć folię i przyrumienic, przez jeszcze ok 15 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z botwinki
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/05/miodowe-zeberka-z-piekarnika.html