Wykonanie
Zamieniłam
pomarańcze na
jabłko i wyszła też całkiem smaczna zupa.Mój mały tester 4-letni w pełni ją zaakceptował a to dobry znak ;-)Bardzo polecam, zupa jest szybka w wykonaniu, lekka i pożywna, z dużą zawartościązdrowych pektyn i beta karotenu czyli idealna na wiosnę.W smaku słodkawa ale nie słodka, lekko kwaskowa i lekko korzenna.Przepis z malutkiej książki pełnej przepisów, wyszperanej na kiermaszu -"Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" (przepis z moją lekką modyfikacją).A już wkrótce pierwsze przepisy z Diety Pięciu Przemian. Zapraszam.
4 spore marchwie1 duże
jabłko8 cm kawałek
pora1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej (użyłam Prymat)1 łyżka
miodu akacjowego750 ml
wody1 łyżka
oliwy,
sól,
pieprzPor kroimy w krążki.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
Jabłko obierami i kroimy w cząstki.Obsmażamy wszystko na łyżce
oliwy i
miodu. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.Zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.Miksujemy blenderem na gładki krem. Próbjemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.Podałam z cząstkami
jabłka do chrupania.