Wykonanie
Danie efektowne a bardzo proste w przygotowaniu. W najbliższym czasie
będę publikować dużo przepisów zawierających
dynię. W moim ogródku, z niewiadomych powodów wyrosły
dynie mutanty, a więc teraz mam mnóstwo dyń, niektórych kilkudziesięcio kilowych.Dodatkowo po raz pierwszy przyrządzałam czerwone
mięso (nie licząc dań z
mięsa mielonego i
schabowych) i o dziwo, wyszło mi naprawdę bardzo dobre! Nie za suche, nie surowe, jestem z siebie bardzo dumna. :)Składniki:kawałek dyni500 g
polędwicy wołowejkilka
ziemniakówgłówka
czosnkuparę gałązek
rozmarynusól,
pieprz,
oliwamarynata:2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy1 łyżka
octu jabłkowegosól,
pieprzPrzygotowanie:1)
Dynię kroimy w paski, następnie na kawałki wrzucamy do dużego naczynia żaroodpornego i mieszamy z marynatą
2) Dorzucamy
czosnek (nieobrany, najlepiej kupić taki, który ma bardzo duże ząbki) i wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200*C
3)
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy 10-15 min w osolonej wodzie
4) Z
polędwicy wykrawamy białe fragmenty, smarujemy
solą i
pieprzem z każdej strony i smażymy z każdej strony na
oliwie z
rozmarynem5) Po 15 min wyjmujemy
dynie i dorzucamy
ziemniaki, obsmażoną
polędwice,
rozmaryn i wkładamy do piekarnika (temp. zmniejszamy do 180 *C)
6) Po 15 min wyjmujemy
polędwice (nie kroimy!) a warzywa zostawiamy w piekarniku jeszcze na 10 min (podkręcamy temp i włączamy termoobieg)
7) Kroimy
polędwice w plastry i podajemy z resztą składników
smacznego!