ßßß
3 serca wieprzowe2 marchewki1 cebula3 ząbki czosnku200 ml śmietany1 łyżka mąkitłuszcz do smażenia1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oreganolistek laurowyziele angielskie na kaszę;2 szkl kaszy gryczanej1 l wywaru z gotowania serc1 łyżka suszonych kiszonych ogórkówsólSerca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć serca i obraną marchewkę, oraz cebulę, przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i ugotować serca do miękkości. Wyjąć ugotowane mięso, przestudzić i pokroić na plasterki niezbyt drobne.W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos.Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone lub jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym.
Opublikowany w